HTML

Zöldek Pártja

A 2014-es választásokon célunk, hogy valódi változásokat érhessünk el a természet megóvása és a fenntartható gazdasági fejlődés területén.

Kapcsolat

Kövess a Facebookon!

zoldekpartja.hu

  • Hibás feed URL.

Címkék

ács (1) ágfalvi (1) ági (1) alkotmánybíróság (1) Aranytartalék (1) atomerőmű (1) Bajnai (1) balliberális (1) bemutatkozás (1) Bokros (1) bokros (1) célkitűzéseink (1) csendőr (1) D-209 (1) dk (1) élhető demokrácia (1) energiaellátás (1) energiafüggés (1) energiapolitika (1) Engels (1) EU (1) Európa (1) EU irányelvek (1) Farkas Bertalan (1) fenntartható (1) fenntartható fejlődés (1) fidesz (1) GMK (1) gyerekek (1) Gyurcsány (1) gyurcsány (1) határon túliak szavazása (1) határon túli magyarok (1) Horn (1) ideológia (1) IMF (1) képviselőjelölt (1) kóka (1) könyezetvédelem története (1) kopogtatócédula (1) kopogtató cédula (1) környezet (1) környezetvédelem (2) korrupció (1) Kovács Lili (1) kunhalmi (1) lakossági fórum (1) mandátumok (1) Marx (1) MDF (1) medgyessy (1) megszorítások (1) mennyi kerül (1) Mesterházi (1) MNB (1) mszp (2) nemzeti parkok (1) nemzeti park Magyarországon (1) oktatás (1) oktatáspolitika (1) orbán (1) orosz energia (1) orosz gáz (1) Paks (2) paksi szerződések (1) Paks népszavazás (1) parlamenti képviselet (1) privatizáció (2) Rendszerváltás (1) rendszerváltó elit (1) salamon béla (1) schengen (1) Securitate (1) sopron (1) Surányi (1) SZDSZ (2) szennyező fizet (1) természeti értékeink (1) természetvédelem (1) Tóbiás (1) útdíj (1) választás 2014 (1) valódi (1) vers (1) zöld (2) Zöldek (2) zöldek (2) zöldek álláspontja (1) Zöldek Pártja (5) zöldek pártja (1) zöldpolitika (1) zoldvaltozas.hu (1) zöldváltozás.hu (1) zöld demokrácia (1) zöld energia (2) zöld energia ára (1) zöld értékek (1) zöld gondolat (1) zöld képviselet (1) zöld oktatás (1) zöld párt (3) zöld politika (3) zöld szemlélet (1) Zöld Változás (1) Címkefelhő

Az orosz energiafüggőség hosszú távú hatásai

2014.03.04. 15:09 Zöldek Pártja

putrin.jpgMagyarország már a rendszerváltás előtt is Oroszországtól – illetve az akkori Szovjetuniótól – függött az energiaellátás szempontjából.

Ez azóta sem változott. Ennek oka egyrészt az, hogy földgáz mint energiahordozó használata nagyon nagy arányt (40-42 százalék) képvisel a többiéhez képest: ez még az uniós, 22-24 százalékos értéknél is nagyobb. Másrészt, a hazai földgáztermelés fokozatosan csökken: az 1980-as évektől a 2000-es évek közepére évi 7 milliárd köbméterről 2,5 milliárdra esett vissza. A fokozott igények miatt a behozatal pedig növekszik: az 1990-es évek közepe és a 2000-es évek között 9 milliárdról 12,5 milliárdra emelkedett. Ugyanilyen ütemű növekedéssel számolva ez az arány 2015-re már 90 százalék is lehet.

A legfontosabb cél az energiaigény mérséklése

Nagy kockázatot jelent, hogy az importált gáz 100 százaléka Oroszországból érkezik. A hazai energiapolitikát a hatalmon lévő, nyomásgyakorló csoportok érdekei irányítják. Az energiapolitika három elsődleges szempontja az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság. Ezek – főként az utóbbi – érdekében elengedhetetlen fontosságú lenne az energiaigény mérséklése. Azonban az Oroszországtól viszonylag olcsón kapott energiahordozók tartaléka nem ösztönzi takarékosságra sem a lakosságot, sem az ipari fogyasztókat. Pedig, ha csak akkor használnánk energiát, ha az valóban szükséges, illetve nem vásárolnánk felesleges luxusberendezéseket, mérsékelhetnénk a pazarlást.

Kiküszöbölhetnénk, hogy energiaellátásunk biztonsága másoktól függjön

A műszaki termékekre bizonyos energetikai paramétereket kellene bevezetni, illetve gondoskodni a lakások jobb szigeteléséről. Ugyanis ez a mértéktelen fogyasztás jelentősen terheli a környezetet. Ha nem teszünk ellene valamit, és fordítjuk vissza a folyamatot, teljesen tönkretesszük a levegő minőségét.

Ha viszont inkább a megújuló energiaforrások használatára helyeznénk a hangsúlyt, nemcsak a környezetet kímélnénk, de azt is kiküszöbölhetnénk, hogy az energiaellátásunk biztonsága egy másik országtól függjön.

Szólj hozzá!

Címkék: zöld energia orosz gáz energiaellátás energiafüggés orosz energia

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldekpartja.blog.hu/api/trackback/id/tr775843096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.