HTML

Zöldek Pártja

A 2014-es választásokon célunk, hogy valódi változásokat érhessünk el a természet megóvása és a fenntartható gazdasági fejlődés területén.

Kapcsolat

Kövess a Facebookon!

zoldekpartja.hu

  • Hibás feed URL.

Címkék

ács (1) ágfalvi (1) ági (1) alkotmánybíróság (1) Aranytartalék (1) atomerőmű (1) Bajnai (1) balliberális (1) bemutatkozás (1) Bokros (1) bokros (1) célkitűzéseink (1) csendőr (1) D-209 (1) dk (1) élhető demokrácia (1) energiaellátás (1) energiafüggés (1) energiapolitika (1) Engels (1) EU (1) Európa (1) EU irányelvek (1) Farkas Bertalan (1) fenntartható (1) fenntartható fejlődés (1) fidesz (1) GMK (1) gyerekek (1) Gyurcsány (1) gyurcsány (1) határon túliak szavazása (1) határon túli magyarok (1) Horn (1) ideológia (1) IMF (1) képviselőjelölt (1) kóka (1) könyezetvédelem története (1) kopogtatócédula (1) kopogtató cédula (1) környezet (1) környezetvédelem (2) korrupció (1) Kovács Lili (1) kunhalmi (1) lakossági fórum (1) mandátumok (1) Marx (1) MDF (1) medgyessy (1) megszorítások (1) mennyi kerül (1) Mesterházi (1) MNB (1) mszp (2) nemzeti parkok (1) nemzeti park Magyarországon (1) oktatás (1) oktatáspolitika (1) orbán (1) orosz energia (1) orosz gáz (1) Paks (2) paksi szerződések (1) Paks népszavazás (1) parlamenti képviselet (1) privatizáció (2) Rendszerváltás (1) rendszerváltó elit (1) salamon béla (1) schengen (1) Securitate (1) sopron (1) Surányi (1) SZDSZ (2) szennyező fizet (1) természeti értékeink (1) természetvédelem (1) Tóbiás (1) útdíj (1) választás 2014 (1) valódi (1) vers (1) zöld (2) Zöldek (2) zöldek (2) zöldek álláspontja (1) Zöldek Pártja (5) zöldek pártja (1) zöldpolitika (1) zoldvaltozas.hu (1) zöldváltozás.hu (1) zöld demokrácia (1) zöld energia (2) zöld energia ára (1) zöld értékek (1) zöld gondolat (1) zöld képviselet (1) zöld oktatás (1) zöld párt (3) zöld politika (3) zöld szemlélet (1) Zöld Változás (1) Címkefelhő

Az ideológiáktól független zöld gondolat

2014.03.20. 01:16 Zöldek Pártja

A zöld gondolat, maga a zöldpolitika történelmi léptékben gyakorlatilag újnak számít. A történelmi időkben az emberek a környezet védelmével nem sokat törődtek – hiszen nem is érzékelték a környezetszennyezés, a kiaknázás negatív hatásait, vagy ha mégis, nem kapcsolták ezeket össze.

Már az ókori görögök fairtása is okozott kisebb változásokat a helyi klímában, ezt azonban csak napjainkban állapították meg. Egészen az ipari forradalomig az emberi tevékenység nem volt olyan hatással a bolygóra, hogy annak negatív hatásai nyilvánvalóvá váljanak. Persze még ekkor sem volt azonnali az eszmélés – az erőforrások lassú kimerülése, az élettér csökkenése, a klíma megváltozása mind olyan folyamatok, amelyekben a rendszert csak hosszú évtizedek, évszázadok alatt fedezte fel az ember.

590-340.png

Abból persze, hogy a zöld gondolatot szem előtt tartó politikai erőnek mind a mai napig nem sikerült kormányzó erőként feltűnniük egyetlen országban sem, sejthető, hogy a felismerés folyamata még koránt sem zárult le. A társadalom ma már ugyan jobban tudatában van a zöldpolitika fontosságának, és vannak ilyen ideológia mentén működő politikai csoportosulások is, vannak azonban tényezők, amelyek hátráltatják e hozzáállás szélesebb körű elterjedését.

Az egyik legmeghatározóbb ilyen, hogy a zöldpolitikát jellemzően baloldali, liberális politikai pártok és mozgalmak vállalták fel – ezáltal pedig a társadalom nagy részében is összekapcsolódott ez a kettő. Pedig a zöldpolitika egyáltalán nem kapcsolódik szervesen a baloldali eszmékhez, hiszen a hagyományos ideológiákon kívül, azokon felül áll. A konzervatív, keresztény értékrenddel éppen olyan tökéletesen összeegyeztethető, mint a baloldali pártok eszméivel. Hiszen a zöldpolitika lényege, hogy óvjuk meg és őrizzük meg környezetünket a magunk és a jövő generációk számára – nehéz elképzelni olyat, aki ezt elutasítja.

Az is hátráltató tényező persze, hogy a környezetszennyezés, az emberi tevékenység hatását a bolygóra még ma is sokan irracionálisan, minden bizonyíték ellenére elutasítják, vagy legalábbis úgy gondolják, az emberi tényező befolyása csak minimális.

A zöld gondolat térhódításához szükséges tehát, hogy miden politikai erő felismerje és elfogadja annak igazságait és azt, hogy saját ideológiáival, legyenek azok szinte bármilyen természetűek is, ez egyáltalán nem összeegyeztethetetlen.

Ez persze csak az egyik oldala a dolognak, hiszen az emberek az egyén szintjén is sokat tehetnek a környezetvédelemért, például a kisebb energiafogyasztással vagy azzal, hogy olyan anyagokat használnak, olyan termékeket vásárolnak, amelyek nem szennyezik a környezetet.

Szólj hozzá!

Címkék: ideológia zöld gondolat Zöldek Pártja

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldekpartja.blog.hu/api/trackback/id/tr85870480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.