HTML

Zöldek Pártja

A 2014-es választásokon célunk, hogy valódi változásokat érhessünk el a természet megóvása és a fenntartható gazdasági fejlődés területén.

Kapcsolat

Kövess a Facebookon!

zoldekpartja.hu

  • Hibás feed URL.

Címkék

ács (1) ágfalvi (1) ági (1) alkotmánybíróság (1) Aranytartalék (1) atomerőmű (1) Bajnai (1) balliberális (1) bemutatkozás (1) Bokros (1) bokros (1) célkitűzéseink (1) csendőr (1) D-209 (1) dk (1) élhető demokrácia (1) energiaellátás (1) energiafüggés (1) energiapolitika (1) Engels (1) EU (1) Európa (1) EU irányelvek (1) Farkas Bertalan (1) fenntartható (1) fenntartható fejlődés (1) fidesz (1) GMK (1) gyerekek (1) Gyurcsány (1) gyurcsány (1) határon túliak szavazása (1) határon túli magyarok (1) Horn (1) ideológia (1) IMF (1) képviselőjelölt (1) kóka (1) könyezetvédelem története (1) kopogtatócédula (1) kopogtató cédula (1) környezet (1) környezetvédelem (2) korrupció (1) Kovács Lili (1) kunhalmi (1) lakossági fórum (1) mandátumok (1) Marx (1) MDF (1) medgyessy (1) megszorítások (1) mennyi kerül (1) Mesterházi (1) MNB (1) mszp (2) nemzeti parkok (1) nemzeti park Magyarországon (1) oktatás (1) oktatáspolitika (1) orbán (1) orosz energia (1) orosz gáz (1) Paks (2) paksi szerződések (1) Paks népszavazás (1) parlamenti képviselet (1) privatizáció (2) Rendszerváltás (1) rendszerváltó elit (1) salamon béla (1) schengen (1) Securitate (1) sopron (1) Surányi (1) SZDSZ (2) szennyező fizet (1) természeti értékeink (1) természetvédelem (1) Tóbiás (1) útdíj (1) választás 2014 (1) valódi (1) vers (1) zöld (2) Zöldek (2) zöldek (2) zöldek álláspontja (1) Zöldek Pártja (5) zöldek pártja (1) zöldpolitika (1) zoldvaltozas.hu (1) zöldváltozás.hu (1) zöld demokrácia (1) zöld energia (2) zöld energia ára (1) zöld értékek (1) zöld gondolat (1) zöld képviselet (1) zöld oktatás (1) zöld párt (3) zöld politika (3) zöld szemlélet (1) Zöld Változás (1) Címkefelhő

Paks – mennyibe kerül 1 kWh energia és mennyibe kerülne az zöld energiával?

2014.03.27. 22:47 Zöldek Pártja

Napjainkban a nullára írt, azaz hitelektől teljes mértékben mentes, pusztán rezsiköltségen futó négy paksi reaktorblokk kilowattóránként 12 forintért termel áramot. Amennyiben ezt az összeget versenyképes árnak tekintjük is, Paks II. megépítésével ez a mai ár hosszú évtizedekig álom lesz csupán.

atom vs zold.jpgTekintettel a tényre, hogy a magyar állam az új reaktorblokk megépítésének költségét nem a reaktorok által megtermelt áram bevételéből kívánja előteremteni, a versenyképes ár megtartása az állami támogatás függvénye lesz. Ez azt is jelenti, hogy az állami védőernyő egyfajta fals versenyelőnyt biztosít majd a paksi áramnak. Ettől azonban az energia nem lesz valóban olcsóbb, pusztán olcsóbbnak fog tűnni.

Ez azzal is jár, hogy mire az új reaktorblokkok 60 éves élettartama, valamint üzemidő hosszabbításuk lejár és a blokkokat leszerelik, addig még közel egy évszázad eltelhet. Ez azért is problémás, mert a legoptimistább becslések is azt mutatják, hogy mire a most tervezett két új blokk egyáltalán elkészül, a zöld energia már állami támogatás nélkül is versenyképessé fejlődik.

Igaz ugyan, hogy jelenleg a megújuló bázisú energia végfelhasználói ára hazánkban 24 ft/kWh körül mozog, ami azt is jelenti, hogy a jelenlegi ár magasabb ugyan, mint a paksi energia ára, azonban ez az ár évről évre csökken, ami igazolni látszik az előrejelzéseket. Emellett a megújuló bázisú energia termelésére alkalmas apparátus kiépítése jelentősen kedvezőbb árú beruházás lenne, mint a két paksi atomreaktor megépítése, ráadásul az ilyen jellegű beruházás a fenntartható fejlődés záloga, míg a paksi reaktorok száz éven belül leszerelésre kerülnek majd.

1 komment

Címkék: zöld energia Paks mennyi kerül zöld energia ára

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldekpartja.blog.hu/api/trackback/id/tr345882227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dolby 2014.04.01. 08:29:47

Egyetlen egy apróság... elgondolkodott valaki azon, hogy mennyi energiáról is beszélünk???? Mégis mivel váltanánk ki az atomerőművet???
jelenleg az ország energiaellátásának közel felét Paks adja... milyen alternatíva tudná kiváltani ezt az iszonyatos kapacitást???

tényleg érdeklődéssel várom a választ...